Cimet pripada grupi aromatičnih biljaka, a koristimo ga najčešće kao aromatični dodatak kolačima i napicima. Pored prijatnog ukusa, donosimo vam lekovita svojstva koje ova začinska biljka sadrži. Pojedini naučnici tvrde da cimet može biti koristan u lečenju dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. Cimet sadrži visok nivo antioksidanata, a njegovo ulje ima snažna antibakterijska i antigljivična svojstva. Ova biljka je bogat izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i vlakana.

cimet-lekovita-svojstva
Izvor: pixabay.com

Koliko je lekovit cimet dokazuje to da ga već vekovima Kinezi koriste u medicini za lečenje mnogih bolesti. Ovaj mirisni začin snižava holesterol, pomaže u topljenju masnih naslaga, leči kašalj, poboljšava imunitet, varenje, a čak isušuje akne i bubuljice.  Ovo su samo neke od lekovitih svojstava mirisni začin cimet poseduje.

Cimet možete koristiti i u kozmetičke svrhe tako što ćete napraviti piling za kožu i ubaciti ovu čudesnu biljku. Korisna je zato što deluje blagotvorno na suvu kožu i omekšava je. Ubacite ga svaki put u piling koji koristige za stopala. Bićete iznenađeni njegovim dejstvom u pedikiru.  Kada govorimo o koži, on takođe sprečava kožne infekcije i od njega možete napraviti melem za brže zarastanje rana.

Verovali ili ne cimet potpomaže bržem rastu kose ukoliko ga kombinujete sa medom i tu smesu povremeno nanesete na glavu. On takođe posvetljuje dlaku i čisti kožu glave i kombinaciji sa medom i maslinovim uljem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *